BES-eilanden kunnen meer profiteren van band met EU

Bron: Dossier Koninkrijksrelaties 

Den Haag – Bonaire, Sint Eustatius en Saba kunnen veel meer profiteren van de band met de Europese Unie dan zij nu doen. Dat stelt kenner van het EU-recht mr. dr. Wessel Geursen in de zojuist gepubliceerde nieuwsbrief van het BES Gezantschap.

Researcher Geursen and Special Envoy Rijna
Image: Dossier Koninkrijksrelaties
Onderzoeker Wessel Geursen met BES Gezant Edison Rijna.

Om meer voordeel te genieten, is het niet eens nodig dat de BES-eilanden de status van Ultraperifeer Gebied (UPG) verwerven en zich daarmee ook een berg aan verplichtingen op de hals halen. Geursen wijst op het enkele jaren geleden ingevoerde ‘comply or explain-principe’: Nederlandse wetten gelden ook voor Caribisch Nederland, tenzij er – vanwege de lokale situatie – goede gronden zijn dat niet te doen.

“Waarom wordt dat principe wel toegepast voor alle nationale wetgeving, maar niet als deze betrekking heeft op Europese richtlijnen? Bij het omzetten van die richtlijnen naar Nederlandse wetgeving stelt niemand de vraag: Waarom niet? Als je vindt dat wet- en regelgeving voor iedereen in Nederland gelijk moet zijn, is het logisch bij elke Europese richtlijn te vragen: Moet deze niet ook voor de BES-eilanden gelden?”

Het voordeel van het uitbreiden van het comply or explain-principe naar Europese richtlijnen is dat er niet, zoals wel als je de UPG-status hebt, de verplichting is elke richtlijn over te nemen. Geursen: “Voor de BES-eilanden kun je aan cherrypicking doen: de kwaliteit van de wetgeving wordt beter, maar je kunt nee zeggen als een maatregel vanwege de lokale situatie minder nuttig is of voor uitvoeringsproblemen gaat zorgen.”

Lees hier het gehele betoog van Geursen