Klimaatverandering bedreigt miljoenen in Latijns-Amerika en Cariben

Bron: Dossier Koninkrijksrelaties

Antigua – Tientallen miljoenen mensen die in laaggelegen kustgebieden in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied wonen, worden geconfronteerd met de gevolgen van extreme weersomstandigheden die hun leven, levensonderhoud en de ziekenhuizen waarvan ze afhankelijk zijn bedreigen, volgens een nieuwe studie van UNFPA, het Bevolkingsfonds van de Verenigde Naties.

The Ministers Wever-Croes (Aruba) and Pisas (Curaçao) and Minister Plenipotentiary Gumbs (Sint Maarten) met with UN Secretary-General António Guterres during the SIDS conference.
Image: Dossier Koninkrijksrelaties
De premiers Wever-Croes (Aruba) en Pisas (Curaçao) en gevolmachtigde minister Gumbs (Sint Maarten) hadden tijdens de SIDS-conferentie een ontmoeting met VN-secretaris generaal António Guterres.

Met behulp van satellietbeelden, geospatiale gegevens en bevolkingsschattingen heeft UNFPA kustgemeenschappen geïdentificeerd die het meest blootgesteld zijn aan gevaren, zoals orkanen en andere stormen die door klimaatverandering steeds vaker en heviger worden. De nasleep van extreme weersomstandigheden leidt vaak tot wijdverspreide overstromingen die huizen en bedrijven vernietigen en essentiële diensten, waaronder gezondheidszorg, verstoren.

Uit gegevensanalyse van UNFPA blijkt dat naar schatting 41 miljoen mensen – of zes procent van de bevolking in de Latijns-Amerikaanse en Caribische regio – die in kustgebieden wonen, blootgesteld zijn aan levensbedreigende stormen en overstromingen. De analyse toont ook aan dat 1.448 ziekenhuizen die zich in laaggelegen kustgebieden bevinden die vatbaarder zijn voor natuurlijke gevaren. De onderzoekers noemen daarbij expliciet Aruba.

UNFPA presenteerde deze gegevens tijdens de conferentie voor Small Island Developing States die deze week op Antigua wordt gehouden en waaraan delegaties van Aruba, Curaçao, Sint Maarten, Bonaire, Sint Eustatius en Saba alsmede speciaal BES-gezant Edison Rijna deelnemen.